30-09-2024

Minister Mona Keijzer onthult naam nieuwe woonwijk stad: De Eems

Minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Mona Keijzer maakte vandaag de naam van de nieuwste woonwijk van de stad Groningen bekend. Deze werd zichtbaar door het onthullen van zes enorme blokken waar de letters van de naam op staan: De Eems. Deze nieuwe wijk verrijst de komende jaren op randje stad, aan de oostkant langs het Eemskanaal richting Meerstad. Hij verbindt de stad met het ommeland. Er komen woningen voor iedereen, een groot nieuw bos, een bedrijvenpark en voorzieningen.

Keijzer: “Wat ik heel mooi vind is dat op deze prachtige plek zoveel aan elkaar wordt verbonden. Het gaat niet alleen over een dak boven je hoofd, maar ook over onderdeel worden van een gemeenschap. Er is aandacht voor sociale woningbouw, betaalbare woningen en bijzondere aandachtsgroepen. En samen met de bestaande belangen/dorpsverenigingen uit de omgeving is de inzet dat het bijzondere van het gebied behouden blijft. Dat is wat je hier heel goed ziet en voelt en dat is hoe je uiteindelijk een gemeenschap bouwt met elkaar. Dat is hier in goede handen.”

De Eems

De wijk kreeg deze naam om meerdere redenen. Uiteraard de ligging: langs  het Eemskanaal. Daarnaast is het een directe verwijzing naar de rivier de Eems, die als waterweg al eeuwenlang mensen en plaatsen verbindt. En dat is precies wat deze nieuwe wijk gaat doen: hij verbindt stad en ommeland en brengt mensen met verschillende achtergronden in een ongedeeld stuk stad bij elkaar. Overigens is het woord Eems verwant aan het Latijnse amnis, dat stromend water betekent - dit past bij het waterrijke karakter van het gebied.

Woningen, voorzieningen en veel groen

De Eems is onderdeel van plangebied Meerstad, is ongeveer 170 hectare groot en biedt plaats aan 3000 woningen in een groene leefomgeving. De wijk gaat een flinke bijdrage leveren aan de ongedeelde gemeente: er komen woningen voor iedereen. 30% voor de sociale huur, 40% voor de betaalbare huur of koop en 30% in het duurdere segment. Van appartementen en rijwoningen tot twee-onder-een-kappers en vrijstaande woningen. Daarnaast is er voor dit gebied een grote groenambitie - er wordt gewerkt aan plannen om een groot deel van het gebied om te toveren tot bos, het Meerbos. Dat vormt straks een natuurlijke scheiding tussen het historische Middelberter lint dat intact blijft en de woningen in de nieuwe wijk. Het wordt onderdeel van een ecologische groenstructuur die door het hele plangebied Meerstad gaat lopen. Ook is er veel ruimte voor sport en komen er voorzieningen als een winkelcentrum, scholen en kinderopvang.

De wijk wordt ontwikkeld in fases. Als alles volgens planning verloopt, start de bouw in 2025.

Toekomstbestendig woongebied

In De Eems is volop ruimte voor innovatie en duurzaamheid, waardoor het een toekomstbestendig woongebied wordt. Er komen circulaire woonvormen en er wordt geëxperimenteerd met de nieuwste manieren van bouwen en wonen. Zo is het plan dat in het gebied zelf het isolatiemateriaal verbouwd gaat worden voor de woningen die komen en dat innovatieve concepten een plek krijgen, zoals betaalbare woningen in de vorm van zelfbouwpakketten en installatiearme woningen.

Werkbezoek

Minister Keijzer was vandaag in Groningen om kennis te maken met het ontwikkelperspectief van de Regio Groningen-Assen en de grootschalige woningbouwlocaties in de gemeente Groningen.

Naamsonthulling De Eems